FAQ
1. Bestaanszekerheid
1. Wat doet SamenVooruit om de woningnood in Nederland aan te pakken?
Om de woningnood in Nederland zo goed mogelijk aan te pakken pleiten wij voor het bouwen van ruim 150.000 nieuwe, betaalbare woningen per jaar. Daarnaast willen wij strengere regels invoeren tegen speculatie op de woningmarkt en leegstaande kantoorgebouwen ombouwen tot woonruimtes. Met deze maatregelen willen wij de woningnood terugdringen en woonomstandigheden verbeteren. Volgens onderzoek door het CBS zou een aanpak zoals deze effectief zijn (CBS, 2022)
2. Hoe wil SamenVooruit het verschil tussen arm en rijk in Nederland verminderen?
Wij streven naar progressieve belastinghervormingen, hier willen wij dat hogere inkomens meer bijdragen dan lagere inkomens. Daarnaast willen wij investeren in onderwijs en gezondheidszorg om kansen voor iedereen gelijk(er) te maken. Een onderzoek van het OECD (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) toont aan dat progressieve belastingen en investeringen in publieke diensten effectief het verschil tussen arm en rijk zouden kunnen verminderen (OECD, 2021).
2. Klimaat
1. Hoe wil SamenVooruit water vervuiling tegen gaan?
Als partij pleiten wij voor strengere emissienormen voor industrieën. Daarnaast zouden wij schadelijke chemicaliën in de landbouw en productie willen verbieden. Met deze maatrelen willen wij de kwaliteit van water verbeteren en nemen hierbij een bron van het RIVM waarin zij bevestigen dat strengere normen effectief werken bij vermindering van milieuvervuiling. (RIVM, 2022)
2. Hoe wil SamenVooruit de CO2 uitstoot verminderen?
Wij willen investeren in groene technologieën en duurzame energiebronnen zoals waterstof en biogas. Daarnaast willen wij subsidies geven aan vervuilende bedrijven om energiebesparende maatregelen te nemen. Ons doel met het nemen van deze maatregelen is dat we de CO2-uitstoot flink verminderen, wij kijken hierbij naar een onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving. Volgens de PBL kan de aanpak zoals wij die hier beschrijven de CO2-uitstoot tegen 2030 met 55% verminderen (PBL, 2021).
3. De zorg
1. Willen wij iets veranderen aan de inhoud van het basispakket?
Wij willen de inhoud van het basispakket verbreden door fysiotherapie, tandheelkundige zorg, diëtist. Want dit is allemaal preventieve zorg en voorkomt daardoor grote medische ingrepen. Ook willen wij een vergoeding van anticonceptiemiddelen in het basispakket en dan met name de pil. De pil kan zwangerschappen voorkomen waardoor je dus niet ongewenst een kind kan krijgen. Dus door de pil in het basispakket te doen voorkomen we veel ongewenste zwangerschappen en is het niet zo dat mensen met een lager inkomen een grotere kans hebben op ongewenste zwangerschappen. Naast het voorkomen van ongewenste zwangerschappen kan de pil ook gebruikt worden om meer controle te hebben over de menstruatie. Dit kan ervoor zorgen dat mensen die veel last hebben van hun menstruatie dat beter onder controle kunnen hebben en bijvoorbeeld daardoor ook minder werk kunnen missen. Bron: Ministerie van Algemene Zaken. (2024, 3 januari). Waarvoor ben ik verzekerd via het basispakket van de zorgverzekering? Rijksoverheid.nl.
2. Wat is het plan van de partij om minder personeelstekort in de zorg te krijgen
Ten eerste willen wij voor het zorgpersoneel meer loon, want dit zorgt ervoor dat de huidige zorgmedewerkers meer waardering krijgen (die ze verdienen) (Groenlinks/PvDA, 2024) en dat banen in de zorg aantrekkelijker worden. Maar we willen ook meer focussen op preventieve zorg. Dit kan namelijk grote medische ingrepen voorkomen (zoals een operatie) wat veel personeel inneemt terwijl de preventieve zorg minder personeel inneemt. Maar grote medische ingrepen nemen niet alleen personeel in, maar ook tijd, geld en ruimte. Dus preventieve zorg bespaart zorgpersoneel en hun tijd, het geld van het ziekenhuis en de ruimtes van het ziekenhuis.
4. Migratie
1. Moeten we arbeidsmigranten blijven uitbuiten om voor bedrijven goedkope arbeidskrachten te regelen?
Zoals in het rapport van Adviesraad Migratie beschreven staat, worden arbeidsmigranten uitgebuit. Ze worden onderbetaald en kunnen hierdoor niet goed rondkomen. Onze partij is er op tegen dat deze uitbuiting aanhoudt en wij willen daarom de situatie van de arbeidsmigranten verbeteren door hogere lonen en goede arbeidsvoorwaarden. (2024, 13 maart).
Bron: Adviesraad Migratie. (2024, 13 maart). Geen derderangsburgers. Adviesrapport. Geraadpleegd op 30 mei 2024, van https://www.adviesraadmigratie.nl/publicaties/publicaties/2024/03/13/adviesrapport-geen-derderangsburgers.-de-risicos-voor-gedetacheerde-arbeidsmigranten-en-de-nederlandse-samenleving
2. Moet de spreidingswet toch worden ingevoerd, waardoor de spreiding van asielzoekers eerlijk is verdeeld?
Onze partij vindt dat de spreidingswet moet worden ingevoerd. Uit het bericht van het COA wordt duidelijk dat bij het niet invoeren van de spreidingswet grote problemen ontstaan. Zo kunnen honderden mensen niet worden begeleid en opgevangen. Wij vinden dat asielzoekers in Nederland recht hebben op een goede woonruimte en een gezonde leefomgeving.
Bron: COA. (2024, 22 mei). Voornemen intrekken Spreidingswet leidt tot verlies opvangplekken. Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers. Geraadpleegd op 30 mei 2024, van https://www.coa.nl/nl/nieuws/voornemen-intrekken-spreidingswet-leidt-tot-verlies-opvangplekken
5. Europese verkiezingen
1. Bij welke fractie zouden jullie aansluiten?
Wij zouden ons aansluiten bij de S&D. Hun standpunten en die van ons komen grotendeels met elkaar overeen. De standpunten van de S&D zien hier te vinden.
2. Waarom zou ik moeten stemmen?
De opkomst van EU-verkiezingen zijn vaak lager dan die van de Tweede kamer. De opkomstpercentages van afgelopen jaren zijn hier te zien. Door te stemmen gebruiken we ons stemrecht en versterken we onze democratie. Ook is het belangrijk te onthouden dat elke stem telt (en bij lagere opkomstpercentages elke stem nog meer waard is.)
6. Onderwijs
1. Hoe gaan jullie het leraren te kort aanpakken?
Wij pakken het lerarentekort aan door nieuwe leraren aan te trekken via toegankelijke lerarenopleidingen en zij-instroomprogramma's. Daarnaast verlagen we de werkdruk voor huidige leraren door minder administratie en meer ondersteunend personeel. Ook stimuleren we regionale samenwerking en flexibele roosters.
Het CBS meldt een tekort van 9800 leraren in het basisonderwijs en 3800 in het voortgezet onderwijs (Paul & Dijkgraaf, 2023).
2. Wat gaan jullie doen aan de toenemende zitten blijvers?
Wij willen het aantal zittenblijvers verminderen door het onderwijs flexibeler en meer op maat te maken. In plaats van het traditionele systeem van jaarlijkse overgangen, willen we leerlingen meer tijd geven om zich te ontwikkelen op hun eigen tempo. Scholieren krijgen de ruimte om in twee tot drie jaar eventuele achterstanden weg te werken, zodat ze beter voorbereid zijn voor de overgang naar de bovenbouw en de examens.
Daarnaast richten we ons op het vroegtijdig signaleren van risicoleerlingen en bieden we hen extra ondersteuning, zoals extra lessen en vakantiescholen. Dit helpt hen om toch op tijd over te gaan. Onderwijsvernieuwingen zoals deze zorgen ervoor dat leerlingen gemotiveerd blijven en betere resultaten behalen, in plaats van gedemotiveerd te raken door te blijven zitten (Bekker, 2023).